top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıseyyah doner

Tombik Döner Nedir?


Tombik Döner Nedir?


Tombik döner Antalya Seyyah Döner Lokantası olarak bizim menümüze en son eklediğimiz yemeğimizdir. İsmini büyük ve doyurucu olmasından ve ekmeğinin normal ekmekten farklı olmasından almaktadır.


Tombik dönerin ekmeği özel olarak yapılmakta ve porsiyonlanmaktadır. Bu ekmeğin içerisine et dönerin ve isteğe göre çeşitli yeşilliklerin konmasıyla servis edilen yemeğe tombik döner denmektedir. Dürüm dönerden farkı, birinde etin dürüme sarılması diğerinde ise tombik ekmeğin içine konmasıdır. Fakat bu ekmek dönere daha farklı bir lezzet vermektedir. İkisi de birbirinden güzel olan bu iki yemeği yiyip öyle karar vermenizi tavsiye ederiz.


Bu yazımızda sizlere lokantamızda yeni çıkardığımız bu yemeğimizin menüsünü nasıl hazırladığımızı anlatacağız. Ve tombik döner hakkında merak edebileceğinizi düşündüğümüz bir çok konuda sorularınıza cevaplar bulabileceğinizi umut ediyoruz.


Tombik Döner Nasıl Yapılır?


Bütün döner menüleri için en önemli husus etin seçimidir. İlk olarak en kaliteli ve sağlığa uygun eti sizler için seçiyor ve marine ediyoruz. Seyyah Döner Lokantası olarak bizler; döneri eski usulde işliyor, odun ateşinde pişiriyor, yaprak olarak sunuyoruz.


Ardından tombik döner ekmeği için hamuru hazırlayıp, ekmeklerimizi özenle pişiriyoruz. Gün boyu taze bir şekilde döndürülerek pişirilen yaprak dönerimizden porsiyonlayıp tombik ekmeğin içine dönerlerimizi koyuyoruz. Yanında patates kızartması ve turşu çok iyi eşlikçiler olduğundan her zaman ikram etmekteyiz.


Seyyah Döner Lokantası’nda tombik döner menümüzde bu şekilde yer almaktadır:

Odun ateşinde pişirilen gerçek yaprak et dönerimiz; taş fırında pişirdiğimiz tombik ekmeğinin arasına 80gr et döner, yanına patates kızartması ve turşu

Menümüzü linke tıklayarak inceleyebilir ve diğer yemeklerimizi, mercimek çorbası ve birbirinden çeşitli tatlılarımızı da keşfedebilirsiniz.


Tombik Döner Ekmeğinin Farkı Nedir?


Tombik döner ekmeği, markette, bakkalda veya fırında satılan normal somun ekmekten oldukça farklıdır. Bu ekmek daha çok içi boş pideye benzemektedir. Ekmek ve pide arası oldukça hoş bir tadı vardır. Tadı normal ekmekten daha farklı olduğundan döner ile birleşince daha da hoş bir sonuç ortaya çıkartır. Bir çok insanın favorisi döner yerken normal ekmek yerine tombik dönerdir. Fakat bu oldukça öznel bir görüştür.


Yapılışı, kalorisi, şekli bile normal ekmekten de pideden de farklıdır. Yazımızın ilerleyen kısımlarında tombik ekmek nasıl yapılır bunun da tarifine yer vereceğiz merak etmeyin. :)


Tombik Döner Kaç Kalori?


Kalori hesabı yaparken tam net bir rakam vermek oldukça zor fakat ortalama bir değer söylemek gerekirse tombik döner toplamda 470 kalori civarıdır diyebiliriz. Bu da dışarıda yediğiniz herhangi bir yemek için oldukça düşüktür. Fakat bunun yanında patates kızartması ikramımız olduğunu da unutmayın. Biz görmezden geldik bile. :)


100 gr döner ortalama 239 kaloridir. Döner yemeklerinin içerisindeki protein oranı çok yüksek olduğundan kalori açığı oluşturmanız açısından ve kaslarınızın gelişmesi açısından faydalıdır.



Tombik Döner Nedir


Eğer kilo vermek istiyorsanız size en uygun menümüz pilav üstü döner olabilir. Fakat kaçamak yapacağım derseniz size bol tereyağlı bir iskender üstüne de güzel bir kabak tatlısı önerebiliriz. Ayrıca iskenderi dilerseniz üstüne tereyağı dökmeden de tercih edebilirsiniz. Bu şekilde daha az yağlı daha az kalorili bir et döner menüsüne ulaşabilirsiniz.


Evde Tombik Döner Tarifi:


Bazı günler evden çıkmak istemeyebilirsiniz. Bu da oldukça anlaşılır bir durum. Özellikle Covid-19 salgınından beri hepimizde evde olmaya çok alıştık. Hatta belki de evde yemek yapmanın veya evden sipariş vermenin kolaylıklarının farkına da varmış olduk.


Evde yemek yapmaya üşendiğiniz ama çok da güzel bir yemek yemek istediğiniz bir günde sizler için paket servis seçeneğimiz olduğunu unutmayın. Sitemizden, uygulamalardan veya google üzerinden tıklayarak paket servis hizmetimize ulaşabilirsiniz. Alanya içerisinde 30 dk içerisinde kapınızda, nefis et döner seçeneklerimize ulaşacaksınız.


Peki canınız evde döner yapmak isterse evde tombik döner nasıl yapılır?


Dönerin ustası Seyyah Döner olarak sizlere bu konuda tavsiye vermekten mutluluk duyarız.

Öncelikle tombik döner ekmeği nasıl yapılır bundan başlamalıyız; Bu ekmek yaklaşık 166 kalori.


Tombik Döner Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı un

  • 2 su bardağı ılık su

  • 1 paket instant maya, Yarım paket yaş maya veya 1 yemek kaşığı kuru maya

  • 1 tatlı kaşığı silme tuz

  • 1 tatlı kaşığı şeker

Üzeri için

  • 1 yumurta

  • 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt

Hazırlık Aşamaları:


  1. Maya Aktifleştirme: İlk aşama, mayanın etkinleştirilmesidir. Eğer kurutulmuş maya kullanıyorsanız, kurutulmuş mayayı, tatlandırıcıyı ve sıcak suyu içeren bir kaba koyun ve mayanın kabarmasını bekleyin. Eğer yaş maya kullanıyorsanız, mayayı ufalayarak doğrudan suya ekleyebilirsiniz.

  2. Hamur Hazırlığı: Geniş bir yoğurma kabında, un ve tuzu karıştırarak ortasında bir çukur oluşturun. Bu çukura aktifleştirilmiş mayayı ve ekstra bir su bardağını ekleyin.

  3. Hamur Yoğurma: Yavaşça kenarlardan un alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur, yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğrulmalıdır. Gerektiğinde hamuru toparlamak için az miktarda ekstra un ekleyebilirsiniz.

  4. Mayalanma: Hamuru streç film ile kaplayarak ve bir bez ile sararak sıcak bir ortamda yaklaşık 40-60 dakika boyunca mayalanmasına izin verin. Mayalama süresi, ortam sıcaklığına bağlı olarak değişebilir ve hamurun yaklaşık iki katına çıkması gerekir.

  5. Hamuru Bölme: Mayalanan hamuru açarak ve tezgahı unlayarak fazla havasını çıkarın. Hamuru dokuz eşit parçaya bölün ve bezelere ayırın.

  6. Bezeleri Dizme: Pişirme kağıdı serili bir tepsinin üzerine her bir beze parçasını yerleştirin. Bezelerin üzerini temiz bir bezle örterek 10-15 dakika kadar tepsi mayalaması için bekletin.

  7. Sos Hazırlama: Yumurta sarısını ve yoğurdu karıştırarak ekmeğin üstüne sürmek için bir karışım hazırlayın.

  8. Bezeleri Sürme: Bezelerin üzerine hazırladığınız karışımı düzgün bir şekilde sürün ve bezeleri yaydırarak kabarmalarına yardımcı olun.

  9. Fırın: Önceden ısıtılmış 200 derece fırında ekmeklerin üstü ve altı güzelce kızarana kadar pişirin.

  10. Son Dokunuş: Fırından çıkarıldıktan hemen sonra ekmekleri temiz bir bezle örterek yumuşaklıklarını korumalarını sağlayın.


Et Döner Yapılışı:


Kendi mutfakta et döner hazırlamanın 11 aşamasını aşağıdaki şekilde ifade ediyorum:

  1. Dana antrikot ya da but etini ince dilimlere ayırın ya da önceden kesilmiş et dilimleri kullanın.

  2. Büyük bir kaba yoğurt, sızma zeytinyağı, kekik, toz kırmızı biber ve yenibahar ekleyerek karıştırın. Sonrasında et dilimlerini bu karışıma bulayın.

  3. Etlerin tadının iyice çıkması için marine işlemiyle birlikte buzdolabına koyun ve dinlenmeleri için bir kenara bırakın.

  4. Kıymayı, rendelenmiş soğanı, tuzu ve öğütülmüş tane karabiberi bir kase içinde bir araya getirin.

  5. Köfte harcı yapar gibi bu malzemeleri yoğurun.

  6. Tezgahın üstüne streç film serin. İnce bir antrikot dilimi film tabanına yerleştirin. Ardından bu dilimi ince bir kat kıyma karışımıyla kaplayın.

  7. Bütün malzemeler tükenene kadar bir antrikot dilimi ile bir kıyma katmanı şeklinde dönerinizi oluşturun.

  8. Streç filmle kapladığınız döneri iki ucundan sıkıca sararak rulo şeklinde kapatın.

  9. Dönerin katı bir kıvam alması için en az 2 saat boyunca dondurucuda bekletin.

  10. Pişirmeden önce oda sıcaklığında kesilebilir bir hale gelmesi için bir süre bekletin.

  11. İnce dilimler halinde kestiğiniz döner parçalarını önceden ısıtılmış bir tavada çevirerek pişirin.



Tombik Döner Nedir?


Ardından hazırladığınız döneri tombik döner ekmeği içine ekleyin, dilerseniz içerisinde soğan, domates, marul gibi sebzeler de ekleyerek tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun!


Umarım yazımız size tombik döner hakkında yeterince bilgi verebilmiştir. Sizleri her zaman Seyyah Döner Lokantası’nda ağırlamaktan memnuniyet duyarız. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!


747 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page